Men is er vrijwel zeker van dat cannabis één van de eerste middelen was die de mens gebruikte om te genezen.

 

DNA-onderzoeken suggereren dat de cannabisplant ongeveer 20 tot 25 miljoen jaar geleden is geëvolueerd, omdat fossiele DNA-gegevens aantonen dat het 27,8 miljoen jaar geleden is afgeweken van zijn naaste verwant, de Humulus of hop. Fossiel stuifmeel van cannabis is schaars en verwijst naar het noordoostelijke Tibetaanse plateau als het centrum van oorsprong. Volgens oude Chinese geschriften is het eerste bekende gebruik ervan, als voedsel en voor psychoactief potentieel, ongeveer 6.000 jaar geleden.

 

De plant is afkomstig uit Centraal-Azië  en verspreidde zich van daar uit naar het Westen. Alle oude culturen gebruikten het, inclusief de Scythen die het uit Siberië meenamen naar China, India en Mesopotamië. Ook  in India wordt cannabis al vele duizenden jaren gebruikt, o.a. ook als onderdeel van het lentefestival van kleuren.

In het oude Egypte werd cannabis gebruikt als medicijn, met name tegen pijn, epilepsie, oogaandoeningen en als middel tegen angst. De Hebreeën gebruikten het in rituele ceremonies en als een eenvoudig medicijn, terwijl de oude Romeinen en Grieken het gebruikten in voedsel, wijn en als chirurgisch analgeticum. Het werd ook gebruikt om tumoren, complicaties bij de bevalling, hoofdpijn te behandelen en als spierontspanner.

 

De jaren 1820

William O'Shaughnessey, een Ierse arts die werkzaam was in India voor de Britse Oost-Indische Compagnie, merkte lokale artsen op die cannabis-extract gebruikten voor een aantal medische problemen. Hij was de eerste die publiceerde over het gebruik van cannabis in de moderne geneeskunde en gebruikte het zelf om patiënten in zijn ziekenhuis in Kolkata te behandelen.

Eén van zijn vroege beschrijvingen betreft een baby meisje met infantiele convulsies.

Hij merkte het volgende op:

Het kind geniet nu van een uitstekende gezondheid en heeft haar natuurlijke mollige en gelukkige uiterlijke teruggevonden.

Dit komt overeen met de gevallen van epilepsie bij kinderen die ertoe hebben bijgedragen dat cannabismedicijnen vandaag de dag op de voorgrond komen.

 

1841

William O'Shaughnessey bracht in 1841 cannabiszaden naar Groot-Brittannië en hielp cannabismedicijnen te gebruiken door artsen in het VK. Enigszins dubieus dat koningin Victoria cannabis gebruikt voor menstruatiepijn.

 

Eind 1800 tot begin 1900

Het cannabisgebruik begint af te nemen, waarschijnlijk vanwege de ontwikkeling van nieuwe synthetische medicijnen zoals aspirine, barbituraten en antibiotica. Hoewel het niet uit de gratie valt, marginaliseert de komst van moderne medicijnen het gebruik ervan.

 

1925

Rond deze tijd maken overheden zich zorgen over de internationale handel in opium. Er vinden conventies plaats om internationale beperkingen op te leggen aan het gebruik en de handel van opium.

Op een dergelijke conferentie, in Genève in 1925, stond een Egyptische afgevaardigde op en legde uit dat hasjiesj, zoals het in Egypte werd genoemd, minstens zo schadelijk was als opium en in dezelfde categorie van beperking moest worden geplaatst.

Er was geen tegenargument en vanaf dat moment wordt cannabis geëtiketteerd als een drug met hetzelfde gevaar en hetzelfde risico op verslaving als opium en andere verdovende middelen.

 

1930

Een andere doorn in het perspectief van de vooruitgang van cannabismedicijnen duikt op in Harry Anslinger. Hij was de eerste commissaris van het Federal Bureau of Narcotics in de Verenigde Staten en had een enorme  fixatie op cannabis. Hij besteedde vele jaren in zijn rol als commissaris met het demoniseren van het medicijn. Sommige van zijn redenen waren gewoon racistisch, en greep door naar de anti-Mexicaanse en anti-zwarte sfeer van die tijd.

Harry Anslinger werkte samen met de beroemde krantenmagnaat William Randolph Hearst die een aantal anti-cannabis krantenartikelen produceerde.

Anslinger was de man achter de nu bekende films Reefer Madness en Marihuana! Die had de slogan ‘rare orgieën, wilde feesten en ontketende passie’.

 

Jaren 30 en 40

Onder druk van de invloedrijke pers groeit de publieke perceptie van marihuana als een kwaadaardige drug en niet als een medicijn.