Boezemvriend neemt afscheid van Jasper (27): “Hij wist dat hij eerder euthanasie zou krijgen dan toestemming om medicinale cannabis te gebruiken”
 
 Een week geleden is Jasper Antonissen uit Oudsbergen op 27-jarige leeftijd overleden. Jasper was al jaren ziek en leed enorm onder de pijn. Hij streed daarom voor de toelating voor medicinale cannabis. Uiteindelijk koos hij zelf voor euthanasie. Maasmechelaar Jean Pierre Voncken kende hem als geen ander en neemt afscheid van zijn boezemvriend.
 
“Jasper werd niet oud en had al vrij vroeg in het snotje dat hij niet oud zou worden”, vertelt Jean Pierre. “Dat kwam doordat het Prune Belly Syndroom hem vanaf dag één op zijn levenspad vergezelde. De aandoening veroorzaakte een hele resem zeer kwalijke complicaties, die geleidelijk aan zijn gezondheid meer en meer ondermijnden.” “Ik leerde Jasper kennen toen hij via de regionale televisie een oproep deed naar lotgenoten en mensen die net als hij wilden pleiten voor de legalisering van medicinale cannabis. Hij gebruikte dat omdat het de pijn verlichtte en omdat hij niet langer suf was, waardoor zijn levenskwaliteit weer eventjes wat beter was. We ontmoetten elkaar voor het eerst in 2017. Toen was Jasper 23 en vertelde hij al dat het er niet goed uitzag voor hem.”
 
 
Relativeringsvermogen
Jean Pierre herinnert zich Jasper als iemand met veel relativeringsvermogen en een groot talent voor zelfspot. “Hij legde me onverschrokken uit dat zijn vooruitzichten slecht en eerder ‘van het kortere type’ waren. Bovendien kwamen er telkens weer andere kwalen bij, wat bij momenten een enorme belasting op zijn dagelijks functioneren legde. Samengevat: hij wou hier eigenlijk liever niet meer zijn. Natuurlijk zou hij er nog alles uithalen wat erin zat, maar hij wou ook dat hij zelf zou kunnen beslissen wanneer het genoeg was geweest en hij op een menswaardige manier uit het leven zou kunnen stappen.”
 
Toen Jasper me vertelde dat zijn aanvraag was goedge­keurd en dat het voor binnenkort was, liet hij me verstaan dat hij blij was. Volgens Jean Pierre heeft Jasper na die beslissing van elke dag de beste proberen te maken. “Hij veranderde niet in een plant, dat wou hij ook helemaal niet. Wel richtte hij een vzw op zodat hij doelgerichte acties kon voeren en met raad en daad de armoedebestrijding te lijf kon gaan. Jasper nam het voorzitterschap op van onze vzw WeAreSofie.” “Terwijl de jaren voorbijgingen, zat Jasper niet stil en bracht hij zijn euthanasieaanvraag in gereedheid. Toen hij me vertelde dat zijn aanvraag was goedgekeurd en dat het voor binnenkort was, liet hij me verstaan dat hij blij was. En hoewel het vooruitzicht dat hij er binnenkort niet meer zou zijn mij droef stemde, troostte het me dat het zijn wens was. Hij vertelde me altijd dat hij eerder euthanasie zou krijgen dan toelating om de medicinale cannabis te krijgen en hij kreeg gelijk. Op 20 oktober ruilde hij het tijdelijke voor het eeuwige. Het was een eer om hem gekend te mogen hebben.”
 
Red Hot Chili Peppers
Nu Jasper er niet meer is, blijven enkel de herinneringen over. “Ik zal aan hem terugdenken als een jongen met een groot hart en slechte nieren. Hij hield niet van onrechtvaardigheid, maar had wel een geweldig gevoel voor humor. Soms zo zwart als de koffie die naast me staat. Dankzij hem leerde je relativeren. Muziek verleende hem steun. Het was een enorme domper voor Jasper toen hij te horen kreeg dat Werchter 2021, waar de Red Hot Chili Peppers zouden komen, niet zou doorgaan. Hij wist toen al dat hij er geen extra jaar zou aanbreien om Anthony en co op de wei te zien.”